Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España : Sărbătoreşte Ziua Naţională în Zaragoza (Aragón)!

Pe 1 şi 2 decembrie, Asociaţia Acasă organizează în Zaragoza un concert de muzică populară şi concursuri, spectacol de comedie şi concursuri. Vedeţi afişul ataşat pentru detalii privind locurile şi orele la mai mult | más »

Presa iberică: „Trei românce sunt cele mai puternice femei din Spania“ Las tres mujeres de origen rumano con más poder de España

Trei românce se numără printre cele mai influente femei din Spania, remarcă presa iberică. Marcela Topor şi Mihaela Mihalcia stau oficial la braţul unor bărbaţi puternici, lideri politici care au conexiuni cu mai mult | más »

Rajoy anunță suspendarea guvernului catalan. Madridul preia puterea. Puigdemont, destituit

Mariano Rajoy, şeful guvernului spaniol (foto, stânga), a anunțat convocarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, pentru revenirea la ‘normalitate’. În discursul său, Rajoy a subliniat că separatiștii mai mult | más »

De ce cumpăr mai ieftin ca în România, aici, în Spania?

Nu vreau să-i supăr pe românii din alte locuri ale Spaniei. Să nu creadă cineva că aici e cel mai frumos loc de pe pământ. Spania toată e super. De fapt, în mai mult | más »

CASTILIA-LEON: Alţi 24 de muncitori români exploataţi în Spania, la cules de usturoi

Cei 24 de români munceau fără contract şi trăiau într-o tabără situată la marginea localităţii Cuéllar, sub cerul liber, fără sursă de apă sau de curent electric şi înconjuraţi de gunoaie şi reziduri La doar mai mult | más »

Prezenţă românească la cel mai mare târg de artă contemporană din Spania

Trei galerii româneşti sunt invitate la cel mai mare târg de artă contemporană din Spania. Este pentru prima dată când România are o participare atât de importantă la ARCO, un târg frecventat mai mult | más »

Românii protesteaza si la Barcelona

4 Febr- Barcelona- NU legii gratierii si NU dezincriminarilor Similare mai mult | más »

Ambasada României în Spania : MIC-DEJUN INFORMATIV PENTRU COMUNITATEA OAMENILOR DE AFACERI ROMÂNI DIN SPANIA

Ambasada României din Spania a găzduit în data de 27 ianuarie 2017, al treilea mic-dejun informativ la care au participat antreprenori români din Spania, cu activități în consultanță juridică, construcții și materiale mai mult | más »

SEARĂ ROMÂNEASCĂ LA TÂRGUL INTERNAȚIONAL DE TURISM DIN MADRID – FITUR

Ambasada României în Spania, Ministerul Turismul și cele 26 de agenții românești prezente, alături de publicul de la Târg, s-au bucurat de spectacolul oferit de ansamblurile folclorice „Someșul” din Rivas Vaciamadrid și mai mult | más »

Primul român ajuns primar în Spania lucrează fără salariu pentru comunitate: „M-au votat spaniolii din comună“

Aurel Truţă este primul primar român din Spania. Bărbatul în vârstă de 40 de ani conduce o comunitate mică, de doar 111 persoane, care locuiesc într-o comună din nordul ţării. Aurel Truţă mai mult | más »

Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España : PARTICIPAREA ROMÂNIEI LA TÂRGUL INTERNAŢIONAL DE TURISM DE LA MADRID – FITUR 2017

Ambasada României în Regatul Spaniei are plăcerea de a anunța că, în perioada 18-22 ianuarie 2017, România este prezentă cu stand la cea de-a 37-a ediție a Târgului Internațional de Turism de mai mult | más »

Ghid privind obţinerea alocaţiei pentru copii

Ambasada României de la Madrid a publicat informaţii şi precizări pe tema acordării alocaţiei pentru copii, având în vedere numeroasele întrebări şi solicitări de informaţii adresate în ultima perioadă de românii din mai mult | más »

Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España : Mic-dejun informativ pentru comunitatea oamenilor de afaceri români din Spania

Ambasada României din Spania a găzduit în data de 18 octombrie a.c. un mic-dejun informativ la care au participat antreprenori români din Spania, cu activități în consultanță juridică, media, construcții, telecomunicații, consultanță mai mult | más »

Barcelona. Româncă ucisă din gelozie de concubinul columbian

O femeie de origine română a fost găsită, joi 15 septembrie, înjunghiată în apartamentul ei din localitatea Esplugues de Llobregat, provincia Barcelona. Principalul suspect este fostul iubit al acesteia, un cetățean columbian. mai mult | más »

Micaela Pop, un Chef cunoscut în Spania

Un bucătar şef din Sighetu Maramaţiei a devenit foarte cunoscut în Ţara Bascilor, regiune a Spaniei. Mihaela Pop lucrează de mulţi ani în nordul Spaniei şi a reuşit să îşi facă un mai mult | más »

In curând, zboruri spre Paris și Madrid de pe Aeroportul Suceava

Două noi destinații mult așteptate de suceveni vor fi operate în scurt timp de WIZZ AIR de pe Aeroportul de la Salcea. Conform mai multor surse, există discuții avansate pentru stabilirea datei mai mult | más »

Limba romana ajunge limba de studiu la Valencia

Limba română va fi predată în școlile oficiale din Valencia, după cum anunță guvernul regional, care mărește oferta de discipline pentru următorul an școlar. Școlile de Limbi din Comunitatea Valenciana vor oferi mai mult | más »

Românii din Palma de Mallorca, Spania demonstreaza pentru #‎Colectiv‬

Suntem departe, dar suntem romani! Vrem acasa! Palma de Mallorca, Spania Pt. Adi Rugina! Similare mai mult | más »

Cautam parterner pentru Transport Romania – Spania

Contacati-ne : SpanioliNET@yahoo.com Similare mai mult | más »

Spania. 15 românce ținute în cuști, eliberate de poliția din Las Palmas

Poliția Națională din Spania a început o campanie amplă împotriva traficului de ființe umane. Zilnic 5 milioane de euro se produc numai din prostituție. Unitatea Centrală a Rețelelor Ilegale de Imigrare și mai mult | más »

 

Românii din Spania, loviţi de măsurile de austeritate ale Guvernului de la Madrid. „În jur de 50% dintre ei ar dori să se întoarcă în ţară

Spania a anunţat, săptămâna trecută, un plan de măsuri de o austeritate catalogată drept „draconică” de către presa internaţională.

Guvernul de la Madrid vizează reducerea deficitului bugetar cu circa 65 de miliarde de euro până în 2015 prin majorarea TVA de la 18% la 21%, reformarea administraţiei publice şi renunţarea la o serie de avantaje fiscale, măsuri care îi afectează direct şi pe cei aproape un milion de români care figurează oficial în statisticile spaniole.

Românii reprezintă cea mai mare comunitate de străini din Spania. În prezent, peste 900.000 de persoane s-au stabilit sau lucrează în statul peninsular, potrivit datelor Ambasadei României la Madrid, însă mulţi dintre ei au început să întâmpine dificultăţi financiare şi şi-ar dori să revină în ţară, în special pentru că locurile de muncă devin din ce în ce mai dificil de găsit. Dacă în rândul spaniolilor, rata şomajului a depăşit 20%, aproape jumătate dintre românii din Spania nu au în prezent un loc de muncă fiscalizat.

„Orice măsură luată de Spania i-a afectat în mod egal şi pe românii care lucrează aici. În acest moment, şomajul în rândul românilor este mai mare de 45%. Este adevărat însă că o parte dintre cei care am crede noi că sunt în şomaj, lucrează de fapt la negru”, a declarat pentru gândul Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE).

Ţecu a mai adăugat că deşi tot mai mulţi români se gândesc să plece din Spania, foarte puţini văd România drept o alternativă atractivă. „În acest moment, în jur de 50% dintre români ar dori să se întoarcă în România din cauza situaţiei disperate în care se află Spania. Fiecare săptămână, fiecare zi, face însă ca România să fie din ce în ce mai departe de aspiraţiile românilor de aici. Preferă să rămână într-o ţară străină şi să lucreze la negru în cazul în care nu mai au un loc de muncă legal şi să câştige pe lună doar cât înseamnă chiria şi mâncarea”, ne-a mărturisit preşedintele FADERE.

Măsurile de austeritate pun în pericol redresarea economică a Spaniei

Măsurile de austeritate anunţate de premierul Marioano Rajoy vor încetini redresarea economică a statului, avertizează investitorii, însă planul reprezintă totodată angajamentul cerut de Bruxelles în schimbul sprijinului financiar menit să salveze băncile spaniole, scrie The Wall Street Journal.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au decis luni să transfere până la sfârşitul lunii fonduri în valoare de 30 de miliarde de euro băncilor spaniole, bani ce urmează a fi folosiţi pentru recapitalizarea sistemului bancar, puternic afectat de evoluţiile negative de pe piaţa imobiliară. În total, instituţiile financiare din Spania urmează să primească ajutoare în valoare de 100 de miliarde de euro.

Investitorii se tem însă că statul s-ar putea vedea nevoit să apeleze în scurt timp la un acord de sprijin financiar pentru a se finanţa pe viitor.

Costurile de împrumut ale Spaniei, respectiv dobânzile cerute pentru obligaţiunile licitate de statul spaniol, au atins la începutul săptămânii trecute pragul nesustenabil de 7%. Alte state care s-au confruntat cu aceste costuri de împrumut generate de neîncrederea pieţelor financiare au fost nevoite să apeleze la sprijin extern pentru că nu-şi mai puteau finanţa deficitul sau rostogoli datoriile ieşind pe pieţe.

Economia Spaniei este prognozată să se contracte cu 1,7% anul acesta, însă miniştrii de Finanţe din zona euro au decis să relaxeze ţinta de deficit bugetar la 6,3% din PIB în 2012, în loc de 5,3%. În ceea ce priveşte creşterea economică, premierul Rajoy a precizat că datele oficiale sugerează o stagnare pentru anul în curs şi o uşoară ameliorare pentru anul viitor, respectiv o creştere de 0,2% din PIB.

Impactul măsurilor de austeritate

Costurile unei familii din Spania vor creşte, în medie, cu 415 euro pe an ca urmare a deciziei de majorare a TVA, reiese dintr-un calcul făcut de o organizaţie spaniolă pentru drepturile consumatorilor pe baza datelor institutului spaniol de statistică, scrie Bloomberg.

„Majorarea va duce la scăderea cheltuielilor gospodăriilor, şi-aşa afectate de actuala criză”, susţine OCU.

Spania practică TVA diferenţiată. Astfel, pentru unele produse şi servicii taxa pe valoare adăugată se va majora de la 8% la 10%, iar taxa pentru bunuri de strictă necesitate va fi menţinută la 4%, a anunţat premierul spaniol.

Reforma din administraţie, care presupune printre altele reducerea numărului de consilieri, ar urma să genereze economii de 3,5 miliarde de euro la bugetul de stat. Măsurile de austeritate mai prevăd tăierea celui de-al treisprezecelea salariu, primit de Crăciun de funcţionarii publici, reducerea ajutorului de şomaj şi renunţarea la o deducere fiscală acordată celor care decid să cumpere o locuinţă. Alte măsuri prevăd diminuarea numărului de companii publice şi scăderea cu 30% a numărului de consilieri locali, a mai anunţat premierul.

Românii din Spania, loviţi de măsurile de austeritate ale Guvernului de la Madrid. "În jur de 50% dintre ei ar dori să se întoarcă în ţară

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: