Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España : Sărbătoreşte Ziua Naţională în Zaragoza (Aragón)!

Pe 1 şi 2 decembrie, Asociaţia Acasă organizează în Zaragoza un concert de muzică populară şi concursuri, spectacol de comedie şi concursuri. Vedeţi afişul ataşat pentru detalii privind locurile şi orele la mai mult | más »

Presa iberică: „Trei românce sunt cele mai puternice femei din Spania“ Las tres mujeres de origen rumano con más poder de España

Trei românce se numără printre cele mai influente femei din Spania, remarcă presa iberică. Marcela Topor şi Mihaela Mihalcia stau oficial la braţul unor bărbaţi puternici, lideri politici care au conexiuni cu mai mult | más »

Rajoy anunță suspendarea guvernului catalan. Madridul preia puterea. Puigdemont, destituit

Mariano Rajoy, şeful guvernului spaniol (foto, stânga), a anunțat convocarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, pentru revenirea la ‘normalitate’. În discursul său, Rajoy a subliniat că separatiștii mai mult | más »

De ce cumpăr mai ieftin ca în România, aici, în Spania?

Nu vreau să-i supăr pe românii din alte locuri ale Spaniei. Să nu creadă cineva că aici e cel mai frumos loc de pe pământ. Spania toată e super. De fapt, în mai mult | más »

CASTILIA-LEON: Alţi 24 de muncitori români exploataţi în Spania, la cules de usturoi

Cei 24 de români munceau fără contract şi trăiau într-o tabără situată la marginea localităţii Cuéllar, sub cerul liber, fără sursă de apă sau de curent electric şi înconjuraţi de gunoaie şi reziduri La doar mai mult | más »

Prezenţă românească la cel mai mare târg de artă contemporană din Spania

Trei galerii româneşti sunt invitate la cel mai mare târg de artă contemporană din Spania. Este pentru prima dată când România are o participare atât de importantă la ARCO, un târg frecventat mai mult | más »

Românii protesteaza si la Barcelona

4 Febr- Barcelona- NU legii gratierii si NU dezincriminarilor Similare mai mult | más »

Ambasada României în Spania : MIC-DEJUN INFORMATIV PENTRU COMUNITATEA OAMENILOR DE AFACERI ROMÂNI DIN SPANIA

Ambasada României din Spania a găzduit în data de 27 ianuarie 2017, al treilea mic-dejun informativ la care au participat antreprenori români din Spania, cu activități în consultanță juridică, construcții și materiale mai mult | más »

SEARĂ ROMÂNEASCĂ LA TÂRGUL INTERNAȚIONAL DE TURISM DIN MADRID – FITUR

Ambasada României în Spania, Ministerul Turismul și cele 26 de agenții românești prezente, alături de publicul de la Târg, s-au bucurat de spectacolul oferit de ansamblurile folclorice „Someșul” din Rivas Vaciamadrid și mai mult | más »

Primul român ajuns primar în Spania lucrează fără salariu pentru comunitate: „M-au votat spaniolii din comună“

Aurel Truţă este primul primar român din Spania. Bărbatul în vârstă de 40 de ani conduce o comunitate mică, de doar 111 persoane, care locuiesc într-o comună din nordul ţării. Aurel Truţă mai mult | más »

Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España : PARTICIPAREA ROMÂNIEI LA TÂRGUL INTERNAŢIONAL DE TURISM DE LA MADRID – FITUR 2017

Ambasada României în Regatul Spaniei are plăcerea de a anunța că, în perioada 18-22 ianuarie 2017, România este prezentă cu stand la cea de-a 37-a ediție a Târgului Internațional de Turism de mai mult | más »

Ghid privind obţinerea alocaţiei pentru copii

Ambasada României de la Madrid a publicat informaţii şi precizări pe tema acordării alocaţiei pentru copii, având în vedere numeroasele întrebări şi solicitări de informaţii adresate în ultima perioadă de românii din mai mult | más »

Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España : Mic-dejun informativ pentru comunitatea oamenilor de afaceri români din Spania

Ambasada României din Spania a găzduit în data de 18 octombrie a.c. un mic-dejun informativ la care au participat antreprenori români din Spania, cu activități în consultanță juridică, media, construcții, telecomunicații, consultanță mai mult | más »

Barcelona. Româncă ucisă din gelozie de concubinul columbian

O femeie de origine română a fost găsită, joi 15 septembrie, înjunghiată în apartamentul ei din localitatea Esplugues de Llobregat, provincia Barcelona. Principalul suspect este fostul iubit al acesteia, un cetățean columbian. mai mult | más »

Micaela Pop, un Chef cunoscut în Spania

Un bucătar şef din Sighetu Maramaţiei a devenit foarte cunoscut în Ţara Bascilor, regiune a Spaniei. Mihaela Pop lucrează de mulţi ani în nordul Spaniei şi a reuşit să îşi facă un mai mult | más »

In curând, zboruri spre Paris și Madrid de pe Aeroportul Suceava

Două noi destinații mult așteptate de suceveni vor fi operate în scurt timp de WIZZ AIR de pe Aeroportul de la Salcea. Conform mai multor surse, există discuții avansate pentru stabilirea datei mai mult | más »

Limba romana ajunge limba de studiu la Valencia

Limba română va fi predată în școlile oficiale din Valencia, după cum anunță guvernul regional, care mărește oferta de discipline pentru următorul an școlar. Școlile de Limbi din Comunitatea Valenciana vor oferi mai mult | más »

Românii din Palma de Mallorca, Spania demonstreaza pentru #‎Colectiv‬

Suntem departe, dar suntem romani! Vrem acasa! Palma de Mallorca, Spania Pt. Adi Rugina! Similare mai mult | más »

Cautam parterner pentru Transport Romania – Spania

Contacati-ne : SpanioliNET@yahoo.com Similare mai mult | más »

Spania. 15 românce ținute în cuști, eliberate de poliția din Las Palmas

Poliția Națională din Spania a început o campanie amplă împotriva traficului de ființe umane. Zilnic 5 milioane de euro se produc numai din prostituție. Unitatea Centrală a Rețelelor Ilegale de Imigrare și mai mult | más »

 

Restaurantele, afacerea preferată a românilor in Spania

Gimi Csomos (stânga) are un restaurant în Benicassim, Castellon, şi un motel rustic în provincia TeruelDeşi Spania trece printr-o accentuată criză economică, unii dintre imigranţii români par să nu fie afectaţi de fenomen şi se lansează în afaceri. Guvernul spaniol prevede zile negre pentru firmele din peninsulă, în special pentru cele din construcţii şi servicii, şi estimează că vor trece cel puţin doi ani până se va depăşi această criză. Gimi Csomos (stânga) are un restaurant în Benicassim, …

Din cauza preţurilor mari şi a puterii scăzute de cumpărare din ultimii ani, 10% din firmele din Spania au dat faliment după primul an de activitate. În 2007, mulţi români au renunţat la locul de muncă pe care îl aveau şi şi-au pus pe picioare propria afacere. Cea mai rapidă formă de a ajunge din angajat, propriul şef, este să te declari liber profesionist (echivalentul Persoanei Fizice Autorizate în România). Astfel, îţi vei plăti singur impozitele către statul spaniol, asigurarea socială şi TVA-ul de 16%. Dintre cei 58.967 de noi liberi profesionişti existenţi în peninsulă la sfârşitul anului 2007, 20% sunt români, aproximativ 12.000 de persoane, conform datelor Federaţiei Muncitorilor pe Cont Propriu (ATA) din Spania.

 

Mariana Marin administrează, de anul trecut, un bar în Morella, provincia Castellon, şi nu se teme de criza economică prin care trece Spania
Mariana Marin administrează, de anul trecut, un bar în …

Majoritatea concetăţenilor noştri au fost atraşi de afaceri în care aveau o oarecare experienţă. Conform statisticilor ATA, pe primul loc în topul preferinţelor românilor întreprinzători au fost construcţiile (30%), locul al doilea fiind ocupat de restaurante şi baruri (22%).

 

Cei mai mulţi dintre cei care lucrează pe cont propriu proveniţi din România, se află în Cantabria, Madrid, Valencia şi Andaluzia. Cele patru comunităţi însumează 64% din românii liber profesionişti aflaţi în Spania. Fenomenul are legătură cu intrarea României în Uniunea Europeană, dar şi cu concedierile masive din construcţii, în Spania. Din 2007, românilor care încă nu aveau drept de şedere şi muncă pe teritoriul Spaniei, li s-a dat ocazia să lucreze, cu condiţia să fie liber profesionişti. În ceea ce priveşte concedierile, românii nu au apelat la ajutorul de şomaj, ci au încercat să pună bazele unei firme proprii.

Pentru spanioli, ora mesei e sfântă

 

Angela Ciubotaru a inaugurat, acum cinci luni, un bar în Castellon: “Nu ne-am gândit în niciun moment să impunem un specific românesc, ne adresăm tuturor genurilor de clienţi”
Angela Ciubotaru a inaugurat, acum cinci luni, un bar în …

Mulţi români din Spania s-au orientat spre o firmă de construcţii, investiţie care aducea un bun profit înainte de apariţia crizei imobiliare. Astfel, în Castellon, concetăţenii au optat cu timpul pentru un restaurant sau un bar. "Fiecare ne-am investit banii în afacerea pe care am crezut că o putem conduce mai bine", spune Gabriela G., 30 de ani, din Castellon.

 

Bucureşteanca şi-a deschis acum şapte luni o cafenea şi recunoaşte că, în cei cinci ani de când locuieşte pe meleaguri spaniole, a pus bănuţ lângă bănuţ pentru a putea investi, în final, într-o afacere de succes. "Am muncit în toţi aceşti ani în cofetării ale spaniolilor; însă din România eram specializată în turism şi alimentaţie publică. Aici mi-am dat seama că pentru spanioli orele de masă sunt sfinte: chiar dacă preţul unei cafele e mai mare cu 10-20 de cenţi la un local, spaniolul nu renunţă la micul dejun de la ora 8.00 sau la prânzul de la ora 14.00", se confesează românca.

Actele firmei, gata în 24 de ore

 

Liliana Iotu a inaugurat, în data de 4 aprilie 2008, un restaurant în oraşul Castellon, unde îşi propune să vândă ciorbă de burtă şi sărmăluţe
Liliana Iotu a inaugurat, în data de 4 aprilie 2008, un …

În 4 aprilie a.c., Liliana Iotu, originară din Târgovişte, a împrumutat 10.000 de euro şi a hotărât să nu mai aibă şefi. A închiriat un restaurant în Castellon, unde munceşte alături de soţul ei, de profesie maistru-bucătar. "Mi-am dorit mereu să am o pizzerie italiană, cu un clopoţel la uşă, dar se pare că va fi un restaurant cu specific românesc, unde vom servi ciorbă de burtă şi sărmăluţe", spune românca zâmbind. Întocmirea actelor firmei a durat o zi şi a costat 350 de euro. "Afacerea nu merge ca pe roate chiar din primele luni. De exemplu, în prima săptămână, abia am vândut de 30 de euro pe zi. Trebuie să ai răbdare până îţi formezi o clientelă, după care, cu o vânzare de 200 de euro zilnic, într-un an, îţi poţi amortiza investiţia", completează Liliana.

 

Investiţie din profit, într-un motel

 

Gimi şi Magda au investit, acum doi ani, într-un restaurant în localitatea Benicassim, la malul Mării Mediterane. Din profit, au deschis un motel rustic în Puertomingalvo, provincia Teruel
Gimi şi Magda au investit, acum doi ani, într-un …

Gimi este originar din Covasna şi, împreună cu logodnica sa, Magda, a împrumutat de la cunoscuţi, acum doi ani, 6.000 de euro. Cu aceşti bani, a închiriat un restaurant la malul mării, în localitatea Benicassim, provincia Castellon. "A fost foarte greu la început. Am avut noroc şi cu nişte prieteni spanioli care m-au îndrumat în acea perioadă", spune Gimi. Românii plătesc o chirie de 1.000 de euro pe lună, iar la început au fost nevoiţi să achite un avans de 3.000 de euro pentru spaţiul restaurantului. "În primele două săptămâni, am vândut doar o cafea, eram disperaţi", spune Magda. "Am început apoi să ne facem reclamă prin pliante, pe care le împărţeam pe plajă.

 

După doi ani de muncă, fără zile libere sau vacanţă, câte 16 ore pe zi, am reuşit să punem deoparte ceva din profit. Acum şapte luni, am investit aceşti bani într-un motel", completează Magda. Românii şi-au dat seama că spaniolii nu vor renunţa niciodată la tabieturile lor gastronomice şi la vacanţele pe malul mării, în care preferă să mânânce la restaurant. "Spaniolul iese de cinci ori să mănânce într-o zi: la ora 8.00 ia micul dejun, la ora 10.00 mai bea o cafea şi mănâncă un croisant, pe la 12.00 îşi potoleşte foamea cu un sandviş, prânzul îl ia pe la 14.30 şi pe la ora 21.00, cinează", spune zâmbind Gimi.

Un alt avantaj pe care un patron de bar îl are este faptul că distribuitorii furnizează gratis "ustensilele". "Dacă-ţi deschizi un restaurant, cel care vine să-ţi vândă cafeaua îţi va asigura gratuit ceştile şi maşina de cafea, distribuitorul de bere, paharele, majoritatea furnizorilor având întotdeauna oferte avantajoase pentru clienţi", spune Mariana Marin, proprietara unui restaurant din Castellon, inaugurat cu puţin timp în urmă.

În provincia Castellon, dintre cei 1.872 de liber profesionişti care s-au înregistrat anul trecut la Ministerul Muncii, 21% sunt români, majoritatea investind în restaurante sau baruri.

Fotografii si articol : Roxana Pall Adevarul

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: