Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España : Sărbătoreşte Ziua Naţională în Zaragoza (Aragón)!

Pe 1 şi 2 decembrie, Asociaţia Acasă organizează în Zaragoza un concert de muzică populară şi concursuri, spectacol de comedie şi concursuri. Vedeţi afişul ataşat pentru detalii privind locurile şi orele la mai mult | más »

Presa iberică: „Trei românce sunt cele mai puternice femei din Spania“ Las tres mujeres de origen rumano con más poder de España

Trei românce se numără printre cele mai influente femei din Spania, remarcă presa iberică. Marcela Topor şi Mihaela Mihalcia stau oficial la braţul unor bărbaţi puternici, lideri politici care au conexiuni cu mai mult | más »

Rajoy anunță suspendarea guvernului catalan. Madridul preia puterea. Puigdemont, destituit

Mariano Rajoy, şeful guvernului spaniol (foto, stânga), a anunțat convocarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, pentru revenirea la ‘normalitate’. În discursul său, Rajoy a subliniat că separatiștii mai mult | más »

De ce cumpăr mai ieftin ca în România, aici, în Spania?

Nu vreau să-i supăr pe românii din alte locuri ale Spaniei. Să nu creadă cineva că aici e cel mai frumos loc de pe pământ. Spania toată e super. De fapt, în mai mult | más »

CASTILIA-LEON: Alţi 24 de muncitori români exploataţi în Spania, la cules de usturoi

Cei 24 de români munceau fără contract şi trăiau într-o tabără situată la marginea localităţii Cuéllar, sub cerul liber, fără sursă de apă sau de curent electric şi înconjuraţi de gunoaie şi reziduri La doar mai mult | más »

Prezenţă românească la cel mai mare târg de artă contemporană din Spania

Trei galerii româneşti sunt invitate la cel mai mare târg de artă contemporană din Spania. Este pentru prima dată când România are o participare atât de importantă la ARCO, un târg frecventat mai mult | más »

Românii protesteaza si la Barcelona

4 Febr- Barcelona- NU legii gratierii si NU dezincriminarilor Similare mai mult | más »

Ambasada României în Spania : MIC-DEJUN INFORMATIV PENTRU COMUNITATEA OAMENILOR DE AFACERI ROMÂNI DIN SPANIA

Ambasada României din Spania a găzduit în data de 27 ianuarie 2017, al treilea mic-dejun informativ la care au participat antreprenori români din Spania, cu activități în consultanță juridică, construcții și materiale mai mult | más »

SEARĂ ROMÂNEASCĂ LA TÂRGUL INTERNAȚIONAL DE TURISM DIN MADRID – FITUR

Ambasada României în Spania, Ministerul Turismul și cele 26 de agenții românești prezente, alături de publicul de la Târg, s-au bucurat de spectacolul oferit de ansamblurile folclorice „Someșul” din Rivas Vaciamadrid și mai mult | más »

Primul român ajuns primar în Spania lucrează fără salariu pentru comunitate: „M-au votat spaniolii din comună“

Aurel Truţă este primul primar român din Spania. Bărbatul în vârstă de 40 de ani conduce o comunitate mică, de doar 111 persoane, care locuiesc într-o comună din nordul ţării. Aurel Truţă mai mult | más »

Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España : PARTICIPAREA ROMÂNIEI LA TÂRGUL INTERNAŢIONAL DE TURISM DE LA MADRID – FITUR 2017

Ambasada României în Regatul Spaniei are plăcerea de a anunța că, în perioada 18-22 ianuarie 2017, România este prezentă cu stand la cea de-a 37-a ediție a Târgului Internațional de Turism de mai mult | más »

Ghid privind obţinerea alocaţiei pentru copii

Ambasada României de la Madrid a publicat informaţii şi precizări pe tema acordării alocaţiei pentru copii, având în vedere numeroasele întrebări şi solicitări de informaţii adresate în ultima perioadă de românii din mai mult | más »

Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España : Mic-dejun informativ pentru comunitatea oamenilor de afaceri români din Spania

Ambasada României din Spania a găzduit în data de 18 octombrie a.c. un mic-dejun informativ la care au participat antreprenori români din Spania, cu activități în consultanță juridică, media, construcții, telecomunicații, consultanță mai mult | más »

Barcelona. Româncă ucisă din gelozie de concubinul columbian

O femeie de origine română a fost găsită, joi 15 septembrie, înjunghiată în apartamentul ei din localitatea Esplugues de Llobregat, provincia Barcelona. Principalul suspect este fostul iubit al acesteia, un cetățean columbian. mai mult | más »

Micaela Pop, un Chef cunoscut în Spania

Un bucătar şef din Sighetu Maramaţiei a devenit foarte cunoscut în Ţara Bascilor, regiune a Spaniei. Mihaela Pop lucrează de mulţi ani în nordul Spaniei şi a reuşit să îşi facă un mai mult | más »

In curând, zboruri spre Paris și Madrid de pe Aeroportul Suceava

Două noi destinații mult așteptate de suceveni vor fi operate în scurt timp de WIZZ AIR de pe Aeroportul de la Salcea. Conform mai multor surse, există discuții avansate pentru stabilirea datei mai mult | más »

Limba romana ajunge limba de studiu la Valencia

Limba română va fi predată în școlile oficiale din Valencia, după cum anunță guvernul regional, care mărește oferta de discipline pentru următorul an școlar. Școlile de Limbi din Comunitatea Valenciana vor oferi mai mult | más »

Românii din Palma de Mallorca, Spania demonstreaza pentru #‎Colectiv‬

Suntem departe, dar suntem romani! Vrem acasa! Palma de Mallorca, Spania Pt. Adi Rugina! Similare mai mult | más »

Cautam parterner pentru Transport Romania – Spania

Contacati-ne : SpanioliNET@yahoo.com Similare mai mult | más »

Spania. 15 românce ținute în cuști, eliberate de poliția din Las Palmas

Poliția Națională din Spania a început o campanie amplă împotriva traficului de ființe umane. Zilnic 5 milioane de euro se produc numai din prostituție. Unitatea Centrală a Rețelelor Ilegale de Imigrare și mai mult | más »

 

recomandam : Spania s-a trezit din fiesta imobiliară sub amfetamine direct la secţia de dezintoxicare a spitalului austerităţii

Periferia sudică a Europei trăieşte unul dintre cele mai negre coşmaruri economice cu putinţă. Eldorado-ul de până mai ieri, care atrăgea ca un magnet căpşunarii de pe toate meridianele, a devenit o junglă în care scapă cine poate de bisturiul recesiunii. Spania s-a trezit din fiesta imobiliară sub amfetamine direct la secţia de dezintoxicare a spitalului austerităţii. De la atâta tapas si sangria pe credit, ibericii văd roşu în faţa ochilor în deceniul negru care se deschide înaintea lor.

Cifrele dau fiori. Şomajul a îngropat peste 24% din populaţia activă şi ţine acasă jumatate din tineri. Cealaltă jumătate se târăşte pe salarii de mizerie pentru nevoile reale ale unui spaniol (generaţia mileurista e la mama acasă şi la 30 de ani). Firmele dau faliment pe capete (400% creştere la depunerile de bilanţ). Bancile sunt intoxicate de circa 200 de miliarde de euro de creanţe mai mult decăt dubioase. Orice soluţie de tip bad bank va lăsa urme adânci. Bursa madrilenă s-a topit vara asta la soare. Comunităţile autonome, inclusiv Catalonia, sunt tehnic în faliment, oricum am întoarce cifrele. Costurile de finanţare ale datoriei au explodat (+10 miliarde în dobânzi). Perfuziile cu cele 100 de miliarde ale europenilor stau pregătite. Schimburile de replici cu Bruxelles-ul sunt extrem de tăioase chiar dacă ele transpiră din ce în ce mai puţin în presă. Guvernul spaniol e tetanizat. E mort de frică. Cura de austeritate, fără precedent, de 65 de miliarde de euro îi înnebuneşte pe spanioli, care s-au obişnuit să stea mai mult în stradă, protestând, decât pe la casele lor.

Ecuaţia Spaniei e mult prea complicată pentru a fi rezolvată printr-o simplă strângere de curea. Se pare însă că guvernul actual, cuprins de panică, a început să taie în dreapta şi în stânga fără nici un căpătâi strategic. Şi taie prost, exact în centrele nevralgice care trebuie să asigure productivitatea şi performanţa capitalului tehnic (maşini, uzine) şi uman. Lovesc în educaţie (-26%) şi în R&D (-34%) amputându-şi viitorul. Încheaţă investiţiile (-48%) şi măresc impozitele până la asfixiere. Jocurile politice între comunităţile autonome tergiversează orice soluţie comună. Pieţele spun clar: „comportamentul vostru iresponsabil destabilizează şi mai rău ţara”. Deceniul actual e oricum pierdut şi va folosi strict la cura de dezintoxicare. Cetăţenii trebuie scăpaţi de boala creditării fără căpătâi care depăşeşte cu mult veniturile disponibile ale unui menaj. Economia trebuie scoasă de sub dependenţa imobiliară care a făcut mai mult rău decât bine, per total. Spaniolii vor trebui să îşi diversifice industria dacă vor să scape din prizonierat. La cum arată însă planul de redresare actul, care machiază şi nu loveşte la rădăcină, tare mi-e teamă că nu vom asista la nimic altceva decât la instalarea durabilă a cercului vicios al recesiunii (-1,5% în 2012 şi un -0,5% optimist în 2013). Tinerii spanioli iau drumul exilului german sau francez. Exploataţiile agricole şi uzinele din cele două ţări sunt pline de muncitori spanioli. Lumea pe dos! Dintr-o ţară care făcuse din politica ei faţă de imigranţi o întreagă filozofie, Spania e astăzi net exportatoare (flux negativ de 40 000 de persoane, când în urmă cu câţiva ani 3% din PIB-ul spaniol era asigurat de sosirea străinilor).

Adevărul este că Spania şi-a facut-o cu mâna ei. Ea plăteşte astăzi pentru ses années folles. Dezechilibrele actuale nu au căzut din cer ci s-au acumulat în anii de autism economic ai guvernelor Aznar şi Zapatero care au ignorat cele mai elementare reguli de macro-economie şi sutele de avertismente trimise pe diferite căi de la Bruxelles în deceniul de glorie 1997-2007. Singura vină a europenilor este că nu le-au dat peste degete mai repede şi mai ferm (dar iarăşi revenim la vechea dilemă: prin ce mecanisme, cu ce mijloace?). Bula imobiliară le-a explodat în faţă spaniolilor lăsând o ţară desfigurată. Cine se plimbă pe coastele iberice poate vedea cu ochiul liber peisajul mutilat de şantiere părăsite şi oraşe fantomă.  Totul în căderea Spaniei era previzibil, dar atunci cănd laptele şi mierea curgeau în peninsulă, erai linşat dacă aveai curajul să emiţi cea mai mică îngrijorare. Banca Centrală de la Frankfurt era văzută la Madrid drept duşmanul poporului atunci când le trăgea insistent atenţia asupra derapajelor.

Cum va ieşi guvernul spaniol din actuala încurcătură e o chestiune de echilibristică. Din păcate, sentimenul împărtăşit de mai multe medii e că Spania e în sah mat pentru multă vreme…

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

..   http://www.contributors.ro/economie/drama-spaniei-%e2%80%93-radiografia-unei-caderi-previzibile/#more-8154

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: